Wednesday, December 23, 2009

Tips Mengelakkan Dari Penyakit Kanser

Tahukah Penyakit kanser boleh dihindari dengan mengambil pemakanan yang mengandungi unsur-unsur antioksidan. Masih ramai yang tidak tahu apakah makanan yang baik untuk mengelakkan dari penyakit-penyakit kanser. Berikut adalah beberapa tips untuk anda dan saya menyarankan agar anda mengambil pemakanan ini secara semulajadi.

1. Minumlah air rendaman teh ( hijau atau hitam tetapi bukan herba) kerana ia mengandungi antioksidan, ia boleh mencegah sel kanser daripada berkembang.

2. Makanlah tomato kerana ia penuh dengan vitamin C, yang boleh membantu mencegah kerosakkan sel.

3. Makan kacang soya, kerana phytoestrogen di dalam kacang mungkin boleh menolong melindungi daripada kanser payudara dan prostat.

4. Makan sayur brokoli, kobis dan bunga kobis kerana sayur-sayuran ini mengandungi bahan melawan kanser juga mengandungi pelbagai zat yang lain.

5. Campurkan halia dan bawang di dalam makanan kerana ia juga mengandungi bahan-bahan melawan kanser.

6. Jangan ketinggalan memakan oren, lemon dan lain-lain buah sitrus yang mengandungi bahan-bahan merangsang sel-sel kebal membunuh kanser, mengandungi vitamin C yang banyak.

7. Jangan ketinggalan juga memakan anggur merah, kerana ia mengandungi bahan yang menghalang pengeluar enzim oleh badan yang digunakan oleh sel kanser.

8. Makan makanan tinggi serat seperti beras yang boleh mengurangkan risiko beberapa jenis kanser.

9. Dapatkan Omega-3 asid lemak yang terdapat di dalam minyak ikan kerana ia membantu melawan kanser payudara , prostat dan pankreas.

10. Juga dapatkan hasil tenusu rendah lemak yang boleh mengurangkan risiko kanser payudara, bawah usus, prostat, rahim dan pankreas.

11. Makan ekstrak buah manggis kerana biji dan kulit buah manggis mengandungi sebatian yang dipanggil Xanton iaitu bahan antioksida yang paling tinggi yang dapat menghalang anda dari mendapat penyakit kanser.

12. Makanlah lobak merah dengan kerap kerana ia mengandungi Beta-Karoten iaitu sejenis antioksida yang menghalang tubuh kita mendapat serangan kanser.


Sumber: Berita Harian/Internet

1 comment:

Hot Mama said...

salam...

tips yg bagus..terima kasih..

minta izin share yer :)

Entri Terkini : Polis nafi ada kes culik budak di Puchong